cam03077cam02965

 

Funkcionalni trening je sve popularniji vid fizičke aktivnosti i neko jednostavno objašnjenje te vrste treninga je upotreba što više mišićnih grupa pri izvođenju zadate vežbe i u poređenju sa klasičnim treningom u teretani sa spravama, funkcionalni trening je čista suprotnost. Kod pravog funkcionalnog treninga nema sprava, bench press-ova i biceps pregiba. Rekviziti koji se koriste za treninge su girje (kettlebell), medicinske lopte, gimnastičke karike, pliometrijske kutije različitih dimenzija, kanapi, vijače, elastične trake, a tu je i naravno veliki repertoar vežbi koje se izvode samo sa težinom vlastitog tela. Znači nema nikakvih izolacijskih vežbi kao u bodybuildingu tipa biceps, triceps itd.
Pravi funkcionalni trening je najkompletniji način treniranja jer se radi na svim bitnim karakteristikama fizičke forme: snazi, kondiciji, eksplozivnosti, brzini i izdržljivosti. Spojeno je mnogo vežbi iz različitih sportova i izvučeno ono najbolje i najdelotvornije.
Kod svih vežbi suština je da radi što više mišića istovremeno, a velika većina vežbi najviše pogađa stomak i donji deo leđa, što su kod većine najslabiji delovi tela. Ako se tome dodaju i minimalni odmori između vežbi, dobijamo vrlo moćno oruđe za sagorievanje masti i izgradnju mišića. Upravo zbog te kombinacije vežbi koje aktiviraju sve mišiće u telu te minimalnih odmora, ovakav način treniranja je vrlo iscrpljujući, fizički i psihički.
Iako celi trening retko kada traje duže od 30-tak minuta, to je i više nego dovoljno vremena da se potroše zalihe snage jer ovakva metoda iscrpljuje sva tri energijska sastava (2 anaerobna i 1 aerobni).
Prednosti ovakvog treninga
Povećanje sva tri energetska sastava, poboljšanje telesne kompozicije tela, povećanje mišićne mase i snage, povećanje radnog kapaciteta vežbanja, raznolikost trening programa.
Osim pomenutih vežbi postoje još neke vežbe koje se koriste kod funkcionalnog treninga:
1. izbačaji, nabačaji, trzaji, njihanje sa girjama
2. udaranje u pod, bacanje, skakanje, sklekovi sa medicinkama
3. zgibovi i konopac,
4. sve tehnike skakanja s vijačom,
5. sve vrste skokova na pliometrijske kutije,
6. sve vrste zgibova, sklekova, izometrijskih držanja na karikama,
7. sve vežbe snage s težinom tela itd.

Kod dizajniranja funkcionalnih trening programa bitno je ukomponovati što manje vežbi sa što više ponavljanja, te se ponekad celi trening sastoji od samo dve vežbe npr: mrtvo dizanje i rameni potisak. Naizgled se čini lako, jednostavno i nedovoljno za neke ozbiljnije rezultate ali svaki iskusniji dizač tegova zna da sa mrtvim dizanjem radi svaki mišić u telu osim grudi i ramena, te zato uz rameni potisak dobijamo vrlo jaku kombinaciju za izgradnju mišića u celom telu, a zavisno od odmora između serija i kilaža i vrlo delotvorno sagorevamo masno tkivo jer što više mišića aktivirate više masti sagorevate.