Kada je mišićna hipertrofija mišića nogu u pitanju osim dobro isplaniranog disciplinovanog i kontinuiranog treninga mnogo je bitna pravilna ishrana i suplementacija.
Što se samog treninga tiče noge možete raditi i dva puta nedeljno tako što će se prvi trening bazirati uglavnom na bazičnim vežbama kao što su čučanj, leg press, nožna ekstenzija, hak čučanj dok drugi trening za noge biće fokusiran više na mišiće zadnje lože i gluteusa. Posebnu pažnju obratiti na dobro zagrevanje pre treninga u vidu kardio zagrevanja do pet minuta niskog intenziteta kao i dinamičkog istezanja mišića butina, lumbalnog dela i erectora spine kao bi sprečili mogućnost povrede i nivo hormona i enzima podigli na nivo spreman za ozbiljan rad.

[heading icon=”” heading=”Koliko serija ponavljanja i kolike pauze praviti između serija i vežbi?” color=”#” firstword=”yes” dotted=”yes”][/heading]

Broj serija obično ide do 4, a broj ponavljanja od 10 do 15 sa pauzama do 2 minuta i kraće kada su u pitanju izolacione vežbe. Pravilno disanje, takođe umnogome može pomoći kao i guranje težine uz pomoć valsalva efekta. Obratiti pažnju na pravilno izvođenje vežbi jer mogućnost povreda je veoma velika usled samo malog pada koncentracije ili pogrešne procene doziranja intenziteta opterećenja.

Takođe, povrede su moguće usled nedostatka energije što znači da pre treninga poslednji obrok mora biti bogat složenim ugljenim hidratima i proteinima, koji mora da prati i kvalitetna suplementacija u vidu amino kiselina (BCAA, glutamine), neki NO reaktor koji će povećati dotok krvi u mišiće butina.

Budite uporni i disciplinovani kada su noge u pitanju i ne preskačite ih u svom planu i program treninga. Pristupite im na poseban način jer su veoma zahtevne i teške za trening, a zasigurno ćete njihovim radom povećati dotok hranljivih materija u celom telu i poboljšati i gornje partije tako. Dobro odrađene serije čučnjeva pobudiće veće lučenje i hormona rasta i testosterona, glavnih hormona kada je hipertrofija u pitanju.
Ukoliko ste gledali neko bodybuilding takmičenje primetićete da dosta takmičara ima problem sa nogama zato ukoliko imate takmičarske ambicije krenite na vreme da radite noge i nećete imati sličnih problema.